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Purpose and Target Audience 
 
The purpose of this Frequently Asked Questions document is to support individuals making 
referrals and supporting participants in the Section 811 Project Rental Assistance (PRA) 
Program. The target audience of this document are Section 811 Referral Agents who have 
completed the required training for the program and are eligible to make referrals to the 
program. 

Properties and Leasing 
 

Q 1: How much will an 811 PRA tenant pay in rent? 
 
A: If an applicant has income, they should expect to pay about 30% of their monthly income 
towards rent and utilities, and the same amount for a security deposit. If an applicant does not 
have income, they will not pay rent (the subsidy covers all of the rent), and the security deposit 
will likely be $50. While program qualification is determined by a household’s gross income, the 
tenant’s portion of rent is determined by adjusted income. For more information see HUD 
Handbook 4350.3 Section 5-9:  
https://www.hud.gov/sites/documents/DOC_35649.PDF#page=38. 
 
Q 2: A property rejected an applicant I am assisting. What should I do? 
 
A: Each property will have their own unique credit, criminal and rental history screening 
criteria, which can be found through each property’s website, linked by property under the 
Participating Property Map, which is found here: https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-
pra/participating-properties.htm. 
 
It is important that applicants and Referral Agents carefully review the language of the rejection 
letter, specifically the reason for the rejection and the requirements of how to appeal the 
rejection. 
 
Here is some information from the Texas Section 811 PRA Participant Selection Plan 
(https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/docs/ProgSelectionPlan.pdf) regarding possible 
Referral Agent and/or the applicant avenues for response to a property rejection: 

https://www.hud.gov/sites/documents/DOC_35649.PDF#page=38
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/participating-properties.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/participating-properties.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/docs/ProgSelectionPlan.pdf
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“Owners of Participating Eligible Multifamily Properties are required by law to respond to 
requests for reasonable accommodations in all aspects of their operations to assist persons 
with disabilities in accessing and retaining housing. Reasonable accommodation requests can 
include requests relating to a property’s screening policies. For instance, some Applicants may 
have criminal records, poor tenancy histories and/or poor credit histories that owners will 
determine to be ineligible for those reasons. However, a reasonable accommodation could be 
warranted if the Applicant can demonstrate that: 
 

1. Their history is disability related; and 
2. The situation/behavior is not likely to recur if the accommodation is made. 
 

It should be noted that each property is responsible for its own reasonable accommodation 
process.” 
 
As an alternative or in addition to a reasonable accommodation, applicants also have 14 days to 
appeal a property rejection. The appeal should be communicated as soon as possible directly to 
the property. 
 
Q 3: What is the process for a participating tenant to transfer to a different property? 
 
A: An 811 PRA tenant cannot transfer from one participating property to another and carry 
their assistance with them. 
 
Once an applicant moves into an 811 PRA property, they are immediately removed from all 
other 811 PRA property waitlists. Since Section 811 PRA is project-based, the benefit cannot 
travel the way that a voucher could. This means there is no way to ‘transfer’ to another 
property, though they would not be barred from re-applying to the 811 program after initial 
move-in. This means starting the process all over with a new application time stamp. A tenant 
submitting an application after their initial move-in will be fully rescreened and must remain 
fully program-eligible. 
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Q 4: Can an applicant bring their pet to live with them in an assisted unit? 
 
A: Each participating property will have their own pet policy. Pets are allowed at each property 
owner’s discretion. The policies can be found on each property’s webpage, linked from the 
property map here:  https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/participating-
properties.htm. 
 
Q 5: Does making a car payment each month qualify as a discount or deduction from rent, 
even if the car is used to take family members to doctor appointments? 
 
A: No. Car payments are not eligible deductions. HUD allows for five possible deductions that 
may be subtracted from annual income based on allowable family expenses and family 
characteristics. For more information on this topic, see HUD Handbook 4350.3 REV-1, 5-9 here: 
https://www.hud.gov/sites/documents/DOC_35649.PDF#page=38. 
 
  

Application Submission 
 
Q 6: Can I submit an 811 PRA application through email, mail or fax? 
 
A: No. Because of the detailed program eligibility requirements, because the applications 
contain secure information, and because it is difficult to log received dates and times through 
email, our policies state that Section 811 Project Rental Assistance Application Packets must be 
uploaded to the ‘!New Applications’ Folder on TDHCA’s secure server (https://s811-
files.tdhca.state.tx.us/) by a certified referral agent. 
 
Q 7: Can applicants submit an 811 PRA application on their own? 
 
A: No. 811 PRA applications can only be submitted to TDHCA by a certified Referral Agent. 
 
Q 8: Will incomplete Application Packets be accepted? 
 
A: No. Incomplete Application Packets will be rejected. 
 

https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/participating-properties.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/participating-properties.htm
https://www.hud.gov/sites/documents/DOC_35649.PDF#page=38
https://s811-files.tdhca.state.tx.us/
https://s811-files.tdhca.state.tx.us/


 
TEXAS DEPARTMENT OF HOUSING AND COMMUNITY AFFAIRS 

www.tdhca.state.tx.us 
 

Section 811 Project Rental Assistance Program 
Referral Agent Frequently Asked Questions: Applications and Occupancy 

 

    Page 4 of 6 

 

Q 9: Will an Application Packet be accepted if it does not include the Verification of 
Disability? 
 
A: No. The Form HUD-90102, Verification of Disability must be completed by an appropriate 
source of information, which includes, but is not limited to a licensed clinician, physician, 
psychologist, clinical social worker, other licensed health care professional, or the Veterans 
Administration (HUD has previously used the term “medical professional”). 
 
Q 10: Can I assume an application is received and pending based on their application being on 
TDHCA’s secure server (https://s811-files.tdhca.state.tx.us/)? 
 
A: Yes, if it has been uploaded to the ‘!New Applications’ Folder. Section 811 staff will notify the 
Referral Agent via email if the application is deemed to be incomplete or ineligible.  
 
Q 11: Can I get an update on how long until an applicant comes up on the waitlist? 
 
A: No. Section 811 staff cannot estimate wait times. Section 811 staff can only confirm that an 
applicant is on the waiting list and whether or not the application is complete. 
 
It is important, however, to inform Section 811 staff of any changes to your or an applicant’s 
contact information. 
 
Q 12: How do I update an applicant’s information? 
 
A: If a waiting application needs an update, please upload the complete (updated) application 
to the ‘!Application Updates’ Folder on TDHCA’s secure server (https://s811-
files.tdhca.state.tx.us/).  
 
Q 13: Who signs the Outside Service Area Referral Form at the Point of Contact for an 
applicant who has selected properties outside of our service area?  
 
A: Referral agencies that serve each county and are able to sign the form are listed on the 
Property Options Forms by County, found here: https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-
pra/referral-agents.htm.  
 

https://s811-files.tdhca.state.tx.us/
https://s811-files.tdhca.state.tx.us/
https://s811-files.tdhca.state.tx.us/
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm
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Program Eligibility 
 
Q 14: Can I submit an application to the program for someone who is 62 years of age or 
above? 
 
A: No. An applicant must be under the age of 62 at the time they apply to the program and 
when they get housed. If an applicant ages out of the program while on the waiting list, they 
will be rejected from the program. Applicants will not lose their housing if they become over 
age after they move in to an assisted unit. 
 
Q 15: Are there income limits for the program? 
 
A: Yes. If an applicant is over income, they will be rejected by the program. The income limits 
are found on the TDHCA webpage here: https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-
pra/referral-agents.htm 
 
Q 16: Who qualifies as a live-in aid? 
 
A: HUD has established specific guidance for owners of participating properties when 
considering the eligibility of a tenant to have a live-in aide. 
 
Please reference the HUD 4350.3, Chapter 3, page 3-8: 
https://www.hud.gov/sites/documents/43503C3HSGH.PDF#page=9  
 

Q 17: Can an adult child move in with an 811 PRA tenant? 
 
A: There are very limited situations where an adult child could move into an 811 PRA unit, see 
below: 
 
"An adult child is not eligible to move into a Section 202 PRAC or Section 811 PRAC after initial 
occupancy unless they are performing the functions of a live-in aide and are eligible to be 
classified as a live-in aide for eligibility purposes. (See Paragraph 7-4.E.):" 
 
https://www.hud.gov/sites/documents/43503C3HSGH.PDF  
 

https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm
https://www.hud.gov/sites/documents/43503C3HSGH.PDF#page=9
https://www.hud.gov/sites/documents/43503C3HSGH.PDF
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Q 18: Can an 811 PRA tenant add another household member after moving in?  
 
A: Yes, if: 

1. the new household member meets all property-level screening criteria,  
2. adding the household member would not put the household above the applicable 

occupancy standards for their unit size, and 
3. the new household member is not disqualified by the adult child limitations outlined in 

question 17, above.  
 
Important note: 811 PRA tenants should work with property management before moving in an 
additional household member to avoid a lease violation, which can put their housing at risk. 
 

Waitlist Closure 
 
Q 19: If a property’s waitlist closes and an applicant is already waiting for that property, does 
the applicant’s status change? 
 
A: No, their status will remain waiting as long as their application was received before the time 
of waitlist closure. 
 
Q 20: If the waitlist is closing in my service area but I have a client who wants to select 
properties in a service area where the waitlist is still open, can I submit an 811 PRA 
application for that client? 
 
A: Yes, but the application would need to include the Outside Service Area Referral form to be 
considered complete. Find that form here: https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-
pra/referral-agents.htm.  
 
Q 21: Does waitlist closure apply to all unit sizes? 
 
A: If the closure notice does not reference unit size, then waitlist closure applies to all unit sizes. 
If the waitlist closure applies to only certain unit sizes, this will be stated in the closure notice 
posted to the TDHCA website and emailed to all active referral agents. 

https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm
https://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/referral-agents.htm

