2013 Single Family HOME Application Process & 2013 Single
Family HOME Funding Allocation Plan

Questions & Answers from the Webinar

Q: Can we print these slides?
A: The slides will be available online on the HOME Technical assistance webpage.

Q: | missed the date of when you will be accepting these apps?
A: We will begin accepting applications beginning December 16, 2013 at 8:00 AM.

Q: Match will be waived for any RSP agreement approved under this NOFA?

A: Not necessarily. Match will be waived for any projects performed under any agreements executed
prior to December 31, 2014 for the HRA and HBA programs, provided that the new HOME Rules at 10
TAC Chapter 23 are approved by the TDHCA Governing Board.

Q: If we have a current contract until February, 2015 do we need to reapply?
A: No, you would not need to reapply unless you want to be subject to the new HOME rules which are
going to the TDHCA Governing Board for final adoption in December.

Q: Can we use these funds? Or will we need to apply for these funds?
A: You will be able to use the funds in the Reservation System with your existing agreement.

Q: Under the old rules will we need to match?

A: The match requirement is based on the rule at the time that you executed your agreement. Since the
agreement was executed when there was no match, you will not have to provide match for any projects
performed under that agreement.

Q: Is the reservation system the only option for contract?
A: Yes.

Q: If an organization is already a registered organization for the reservation system through the Amy
Young Barrier Program (Or other reservation program) will this help expedite registering under this
NFOA in any way?

A: Applications received from organizations with current Reservation Agreements will be reviewed in
the order received and a previous participation review must be conducted. The Department will make
every effort to expedite the application review and contracting process for all applicants, however
organizations should expect that the complete process, including execution of Reservation Agreements,
may take approximately two and half months.

Q: Will you not know if funds are available for your region until after a set up has been submitted?
A: There will be a real time screen that you will be able to access which states the current level of
funding for your region. This will be available before you submit, but you are also able to use the
preapproval process for TBRA.



Q: I'm new to this program. We haven't sent any intake applications yet. Can you please let me know
what information needs to be submitted to you as well as we have some intake applications that were
submitted to us in Jan 2013 but we are just now getting to the point that we are able to send them in.
Do we need to get the participant to complete their intake application again?

A: Current administrators should contact their assighed Performance Specialist for requirements specific
to household selection and assistance.

Q: Is there a deadline for applications?
A: Not at this time. We are taking applications on an open cycle.

Q: Good afternoon. What will be the process if a city/county expresses interest in HRA mid-year? Can
they apply for funding after the initial Dec-Feb period NOFA?

A: the HOME Division has an open application cycle. Funding under the NOFA is open to current
Administrators, limited to the activity types identified in the agreement,

Q: | am new to the HOME program and under which allocation does the funding for Tenant base rental
assistance fall under?

A: TBRA assistance can be provided under any of the set aside activities in the NOFA with the exception
of the Contract-for-Deed Conversion set aside.

Q: How do we know what region we fall into? We cover 12 counties.
A: Funding available under the Regional Allocation Formula will be based on the location of the
household to be assisted.

Q: Are these funds available for down payment and closing cost assistance for new single family homes -
- no rehab would be necessary.
A: Yes, these funds can be used for Homebuyer Assistance, with or without rehab.

Q: If we are currently working with the reservation system, do we need to reapply?
A: No, you do not need to reapply. Your organization can opt to reapply if you are interested in being
subject to the new HOME rule, but it is not required if you have a current agreement.

Q: Can we apply to administer TBRA under both the general activities and the PWD set aside?
A: Yes.

Q: How much funding will one applicant receive?
A: This is a reservation system, so there is not an amount of funding per applicant. The application
allows funding to be accessed on a project by project, ready to proceed basis.

Q: Will current reservation system administrators be required to re-apply to participate?
A: No, you do not have to reapply if you have a current agreement. That is at the discretion of the
administrator.

Q: Will this allow for us to place more than 5 applicants in the system if we have applicants that fall
under PWD and others under HRA or HBAR?
A: Yes, it would. You may have five pending reservations per contract, per set aside.



Q: What happens if you do not reapply? If you do not reapply will you be able to participate under the
2013 Rules? If you just recertify at the end of your contract will you still be able to participate under
2013?

A: If you recertify, you will receive a new agreement that is subject to the current rules.

Q: If you do recertify under 2013 and your current 2012 contract has not expired, you will be able to
operate under both?
A: Yes.

Q: If you submit a request to extend your current reservation agreement, will your new agreement
reflect 2013 rules? How can you request an extension to current reservation agreement?

A: We do not grant extensions of the agreement. If you recertify, you will be able to complete an
abbreviated application rather than a full application.

Q: Would there be a benefit to reapply as supposed to continue with the current agreement?
A: We encourage administrators to review both sets of Rules and make the determination whether
there is any benefit to your organization to recertify your RSP agreement to fall under the new rules.

Q: Was there a decrease in funding this year for single family programs in comparison to previous years?
A: Not on a percentage basis, however the federal allocation of HOME funds to the state of Texas that is
used to fund single and multifamily activities was reduced by 38% from previous funding levels.

Q: What is the typical timeframe for new applicants to apply and gain certification to participate in the
reservation system?

A: We will begin review within 1 month, and then we will route the application for additional levels of
review. This can take up to 30 days. We will begin the contract routing process at that time. Please
expect for the process to take approximately two and half months to complete.

Q: In the 2013 rule will a tenant be able to get extra 36 months if on section 8 waitlist?
A: Yes.

Q: Has the allocation for CHDOs under the Allocation to Single Family Home Activities been decided at
this time?

A: Not at this time. That is a separate cycle. At this time, no funds from this allocation have been
programmed for that activity, but funds may be reallocated at some point.

Q:. Will instructions for recertification process be listed on web-page?
A: Details on the process are included in the HOME rule at 10 TAC Chapter 23. You will have an
opportunity to recertify when you are within 90 days of the expiration of the current agreement.

Q: if we get recertify will this extend our contract for 2 more years or will it end with same contract end
period currently?
A: A recertification will result in a new 2 year agreement with a new term.
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